Sportfilm plný hvězd

Liberec hostí mezinárodní festival sportovních filmů již 27. rokem, poprvé hlavní program proběhne v Paláci Liebieg. Své filmy osobně uvedou sportovní hvězdy Gabriela Soukalová, Karlos Vémola, Eva Adamczyková, Michal Maroši a další. Nebude to ale jen o filmech. Doprovodný program pro celé rodiny je zaměřený na propojování kultury a sportu, a proto festival nabídne sportovní aktivity, besedy s režiséry, výstavy obrazů, keramické a výtvarné dílny, gamezónu a mnoho dalších překvapení.

Letos se do festivalové soutěže přihlásilo 366 filmů ze 77 zemí světa, z toho 70 bylo vybráno do hlavní soutěže a 34 nakonec hodnotila porota. Kromě českých sportovců budou mít fanoušci sportovních filmů šanci zhlédnout zahraniční filmy s hvězdami, jako jsou tenistky sestry Williamsovy, šachista Garry Kasparov, basketbalista Rudy Gobert nebo překážkář Edwin Moses.

A jak získat celofestivalový pas na celý čtyřdenní program za 400 Kč? Nabídka pasů s kompletním programem a možností rezervací na jednotlivé filmy je k dispozici na ZDE. Pro děti a studenty nabízíme všude vstupné zdarma, protože cílem festivalu je motivovat k pohybu právě ty nejmladší. Navíc, kdo si zakoupí celofestivalový pas, bude slosován do soutěže o zájezd do Egypta od CK Blue Style a kolo značky Author. Pasy budou k zakoupení i ve Festivalovém centru v Clarion Grandhotel Zlatý Lev, kde ve velkém sále proběhnou hlavní projekce filmů uvedené sportovci a tvůrci, například Její tělo. Kromě toho se zde uskuteční live podcast Bomby k tyči s hokejistou Pavlem Francouzem nebo předávání ceny Ondřeje Sekory pro nejlepší sportovní novináře.

Ten pravý sportovní cirkus se ale bude odehrávat v areálu Paláce Liebieg. Tam najdete hned několik výstav a projekčních míst, zahrady paláce se pak budou hemžit sportovními aktivitami pro děti i dospělé. V galerii Johan přímo v paláci proběhne unikátní výstava Sport očima umělců, kde se představí malíř Marek Lavko se svými obrazy sportovních hvězd a výtvarnice Ivana Štenclová s novým 3D obrazem Věra Čáslavská. Kromě toho bude součástí výstava plakátů sportovních filmů, které získaly amerického Oscara. Velkoplošné fotografie z OH Paříž 2024 budou umístěny před palácem.

Mezi dalšími lokacemi pro projekce je Rezidence RoSa nebo Jedličkův ústav, ale největší zájem mladších ročníků se očekává v Klubu Lípa, kde celý festival slavnostně odstartuje ve čtvrtek 3. října večer. Tahákem je prémiová projekce filmu Karlos za osobní účasti Karlose Vémoly a tvůrců filmu.

Vedle zábavy přijde na řadu i téma duševního zdraví, a to v rámci konference „Mental health: Bezpečí dětí ve sportu”, kterou moderuje lyžařka Šárka Strachová, jež si pozve velmi zajímavé hosty. Vyvrcholením festivalu je pak tradičně sobotní galavečer se slavnostním předáváním cen tvůrcům oceněných snímků. K moderaci galavečera se po dvou letech vrací Petr Svěcený a režie se zhostí Vojtěch Nouzák. V rámci večera vystoupí liberecký Paulie Garand s Jakubem Děkanem a Gabriela Soukalová se Štefanem Margitou. Natáčení pro Českou televizi opět zajišťuje liberecká videoprodukce Fullart Studio.