Pozvánka - Sport očima umělců

Palác Liebieg 19. 9.- 14. 11. 2024

Výstava věnovaná třem různým uměleckým pohledům na sport.  

Výtvarnice Ivana Štenclová zaujme milovníky umění novým ztvárněním gymnastické ikony Věry Čáslavské pod názvem „Sama sebou...”. Portrét Věry Čáslavské je sestaven z malých figur cvičících postav, které jsou vyňaty z gymnastických prvků samotné Věry. Tvář sportovkyně pak tvoří podstata jejího profesního života, zrcadlí se v ní vášeň, houževnatost, odvaha a neuvěřitelná dřina, kterou do svých velkolepých výkonů dennodenně vkládala. A vždy byla sama sebou.

Ivana Štenclová studovala v letech 1999-2005 na pražské Akademii výtvarných umění v ateliéru kresby profesorky Jitky Svobodové a kresba také dodnes zůstala jejím klíčovým vyjadřovacím prostředkem.  Experimentuje s formou, technikami i průmyslovými materiály (kreslí tavnou pistolí i injekční stříkačkou, vrství obrazy z izolačních krytin, plete je z drátů, užívá malířského dekoračního válečku či razítek, pomocí laseru vypaluje motivy z překližky či skrze plech). Kresebná linie je stále určujícím faktorem jejích obrazů. Uplatňuje se především v ornamentech, které však nemají zdaleka jen dekorativní funkci. Umocňují obsah obrazu a často jej i spoluvytvářejí. Od roku 2000, kdy jako studentka poprvé vstoupila na uměleckou scénu, jsou páteří tvorby Ivany Štenclové mezilidské, především pak rodinné vztahy. Zajímá se o vztah jedince, prostoru a času v různých fázích jeho vývoje. Zpočátku podrobovala analýze své vlastní dětství a nejbližší příbuzné, později se tématem jejích děl stalo také vlastní mateřství a dcery. Žije a pracuje ve Chvalíkovicích poblíž Opavy.

Vedle jejího obrazu je umístěna trofej ceny Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské, která byla navržena designérem Maximem Velčovským. Téměř desetikilogramový masivní drahokam z broušeného optického skla symbolizuje životní osudy Čáslavské, jejíž charakter se nenechal zlomit tlakem a útiskem tehdejšího režimu, nýbrž byl jako diamant zformován do krásy, ryzosti a pevnosti. V nitru trofeje je zatavena unikátní a pro tuto příležitost vyrobená pozlacená mince s podobiznou Čáslavské. Objekt vnikl ve spolupráci sklářské společnosti Lasvit a České mincovny.

Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské je cena společenské odpovědnosti ve sportu, kterou vyhlašuje každoročně mezinárodní festival sportovních filmů Sportfilm Liberec. První laureátem byl olympijský medailista, judista Lukáš Krpálek a vloni cenu získal americký atlet a malíř Liston Bochette.

Liberecký výtvarník Marek Lavko se zaměřuje především na portréty, které vytváří ojedinělou technikou vrstvení poléváním, kdy na vodorovně položené plátno je nalévána barva, dokud se nedosáhne kýženého tvaru. Prolínáním barev se samovolně vytvářejí i obrazce okolo portrétů, které dodávají obrazu i jiné významy. Mezi zobrazenými sportovními hvězdami je například tenista Roger Federer nebo domácí lyžařka a trenérka Lucie Pešánová Hrstková.

Fanoušky sportovních filmů, oceněných americkým Oscarem, osloví expozice deseti plakátů.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor námětu a kurátor výstavy: Mgr. Renata Balašová

Odborná spolupráce: Enzo Capiello (FICTS), Lasvit, s.r.o., Česká mincovna, a.s.

Instalace výstavy: Karolína Kutnarová a Martin Spěšný

Grafický design výstavy: Unicorn Army

Speciální poděkování: Výstava by nemohla vzniknout bez podpory Statutárního města Liberec, Libereckého kraje a Paláce Liebieg v Liberci a partnerů festivalu, kterým organizátoři děkují za podporu.

Dále děkujeme všem majitelům uměleckých děl za jejich laskavé zapůjčení.